Zamak Neden Kullanılır?
Zamak dünya üzerinde en çok kullanılan materyaller arasında yer alan bir metal alaşımıdır. Zamak alaşımını çinko magnezyum alüminyum ve bakır meydana getirmektedir. Meydana gelen zamak alaşımlarının sertliği kırılma dereceleri ve alaşım oranları farklıdır. Zamak ilk olarak Amerika birleşik Devletleri’nde The New Jersey Company tarafından bulunmuştur.
Bu alaşım 1920’lerde keşfedilmiştir ve ismini Almanca çinko (zink) alüminyum (alüminium) magnezyum (magnesium) ve bakırın (kupfer) baş harflerinden almıştır. Bu materyalde çinko oranı daha fazla olduğundan çinko alaşımı da denmektedi. Zamak alaşımı darbelere karşı dirençli esnek ve sağlamdır. Çok fonksiyonel olduğu için metal sanayisinde sürekli olarak kullanılmaktadır. Ana bileşenlerini çinkonun oluşturmuş olduğu zamak ismi mazak olarak da bilinmektedir.
Zamak Malzeme Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Zamak metal sanayide, zamak pres dökümü, giyim, mobilya, otomotiv sanayi, pencere aksesuarları gibi birçok alanda kullanılan çok yönlü bir alaşımdır. Zamak döküm işlemi metal enjeksiyon ve santrifüj yöntemleri ile yapılmaktadır. Metal sanayide tercih edilen zamak, zamak 2, zamak 3, zamak 4 gibi farklı çeşitlere ayrılır.
Zamak 2
Zamak 2 aslında zamak üç çeşidi ile oldukça benzerdir. Bu ikisinin tek farkı içeriğinde extra yüzde üç oranında bakır yer alıyor olmasıdır. Her ne kadar %3 oranında bakır az gibi görünse de ciddi boyutta sağlamlığı artırmaktadır.
Zamak 3
Zamak döküm alanında en çok kullanılan çeşit zamak 3 çeşididir. Bu üç çeşidin çok tercih edilmesinin bir çok nedeni vardır. Yapısal olarak sunmuş olduğu birçok avantajdan en uygun döküm niteliklerini taşıması ve uzun vadede en iyi sonucu vermiş olmasından dolayı hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen zamak türü zamak 3 olmuştur.
Zamak 4
Zamak 4 zamak 3 çeşidinin düşük sertliğini sürdürme görevi görmektedir. Aynı zamanda da lehimleme gücünü azaltmaktadır. Diğer zamak çeşitlerine göre zamak 4 birçok farklı alanda kullanılabilir. Ülkemizde ve dünyada zamak 4 oldukça popüler bir alaşımdır. Zamak çeşitleri ile ilgili araştırma yapmak ve detaylı bilgiye sahip olmak için https://www.berkzamakdokum.com/zamak-nedir sitesini ziyaret edebilirsiniz.