Uzay Teknolojisinde Yeni Bir Atılım
Geçtiğimiz günlerde NASA tarafından duyurulan ve tanıtımı yapılan, yeni bir teknoloji üretildi. Kendini onaran madde olarak isimlendirilen bu ürün, uzay teknolojisinde yeni bir çığır açtı. Astronotlar ve uzay modüllerinin uzayda daha fazla kalmasına olanak sağlayan bu madde, uzun süren bir çalışmanın ürünü olma özelliği gösteriyor.Kendisini saniyeler içinde onaran madde oksijene ihtiyaç duyuyor.
Bilindiği üzere uzaya gönderilen uydulardaki en büyük sıkıntı, mikro meteoritler. Mikro meteoritler dünyanın yörüngesinde yüksek hızlarda dönen, eski uzay modülü parçalarından ve uzaydan dünyaya gelen ve parçalanan küçük meteorlardan oluşuyor.Hızları kurşundan daha hızlı olan bu maddeler, uzay modüllerine büyük zararlar verebiliyor ve uzay modüllerinin sıklıkla arızalanmasına neden oluyorlar.
Kendini Onarabilen Maddenin Özellikleri
Kendini onarabilen madde, dış kısmı polimer kaplı bir malzemeden oluşuyor. Bu maddenin içindeki özel bir sıvı, darbe alan kısımdan dışarı sızıyor. Oksijen ile temas eden bu madde, saniyeler içinde katılaşıyor. Bu sayede hasar gören bölgeyi onarıyor.
Bu madde yalnızca uzay teknolojisi için kullanılıyor, ancak kullanım sahası oldukça geniş ve önümüzdeki günlerde, cep telefonundan giysilere kadar birçok üründe yer alacağı söyleniyor.