Tuzlu Suyla Gargara Boğaza İyi Gelir mi?
Tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrılarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan eski bir yöntemdir. Bir bardak suya birkaç yemek kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Ardından bir ağız dolusu kadar olacak şekilde 30 saniye kadar gargara yapılır. Peki, gerçekten işe yarıyor mu?
Boğaz Ağrısına Tuzlu Suyla Gargara
Bakteriler kontrol edilmediği takdirde hızla çoğalabilen ve boğaz ağrısına neden olabilen tek hücreli organizmalardır. Kontrolden çıktıklarında insanlarda oldukça kötü rahatsızlıklara neden olurlar. Sindirim sisteminde olduğu gibi bazı bakteriler aslında insan vücudu için faydalı olsa da bazıları ise çoğu zaman birçok insan hastalığından doğrudan sorumludur. Bu hastalıkların en yaygın olanlarından biri boğaz ağrısıdır.
Konsantre tuzlu su ile gargara yapıldığında osmoz oluşur. Osmoz, yarı geçirgen bir zarla ayrılan çözücülerin düşük konsantrasyonlardan daha yüksek konsantrasyonlara geçmesidir. Tuzlu su ile gargara iki tarafın da bir dengeye doğru ilerlemek istemesine neden olur. Bu bakteriler için daha az misafirperver bir ortam oluşması anlamına geliyor.
Boğazdaki Ödemi Atıcı Gargara
Yüksek tuz konsantrasyonu boğaz bölgesindeki fazla sıvıyı çekmeye yani ödemi çıkarmaya yardımcı olur. Ödemler bir enfeksiyon sırasında doğal olarak oluşur ve tuzlu gargara dokudan ödemi şişmeyi azaltır. Bu durum boğazı daha iyi hissettirir. Tuz ayrıca bazı bakterileri de öldürebilir ancak tuzlu suyun bakterileri doğrudan öldüreceğini düşünmek yanlıştır. Tuzlu su ile gargara, bakterilerin potansiyel tehlikeli bulduğu bir ortam yaratır.
Tuz, daha sıcak suda daha fazla çözünür olduğundan ılık suyla gargara yapılması önerilir. Boğaz ağrıları, şişliği ve ağrıyı azaltmak için mümkün olduğunca sık yani günde 8 defaya kadar ılık tuzlu suyla yapılabilir.
Ne yazık ki, birçok boğaz ağrısı enfeksiyonu sıklıkla bademciklere yerleşir. Bu durumda yapılan tuzlu gargaranın bademcikleri etkilemesi kolay olmayacağından, tuzlu gargara yapmak pek de yardımcı olmayabilir.