Kulak Kiri Hakkında Bilmedikleriniz
İnsan kulağının balmumu üretmesi tuhaf görünebilir. Nihayetinde, bu, genellikle arıların ilgi alanı kabul edilir, ancak herkesin tahmin edebileceği gibi insan kulağı bir miktar balmumu benzeri madde üretir.
Kulak Kiri Gerçekte Nedir?
Kulak kiri (teknik adı ile bilinen buşon) çoğunlukla dış kulakta tespit edilirken, aslında kulak kanalında (görünür dış kulak ve orta kulak arasında) yapılır. Kulağın bu bölümü balmumu üreten kristal yapıdaki bezlerle kaplıdır. Kulak kiri, öncelikle bu bezler tarafından oluşturulur. Sebum, cildin yağlı bir salgısı ve ölü cilt hücreleri de kulak buşonu oluşumuna katkıda bulunur. Genellikle yapısında yaklaşık % 60 keratin, geri kalan kısmı ölü deri hücreleri, yağ asitleri, kolesteroller ve diğer bileşikler bulunur.
Kulak buşonu her insanda aynı temel bileşime sahip, ancak maddenin kendisi renk ve dokuda farklılık gösterebilir. Çin ve Kore gibi doğu Asya ülkelerinde yaşayan kişilerin kuru kulak buşonu ihtimalleri daha yüksektir. Kuru kulak mumu, sert ve rengi kırmızıdan siyaha kadar veya solgun sarı olabilir. Çoğu kişi için, kulak buşonu yumuşak olma eğilimindedir ve sarımsı turuncu ila kırmızımsı turuncu tonlarına kadar değişir.
Bu doğal ılık mum akıntı hakkında yapabileceğiniz bir şey yoktur. Kulak buşonu, insan vücudunun savunma yöntemlerinden biri; kulağa girmeye çalışan enkaz ve bakteriler için yapışkan bir tuzak görevi görür. Buna ek olarak, kulak mumu kendiliğinden temizlenir. Eninde sonunda düşer veya kulaktan pul pul dökülür.