Gebelikte Tatil
Hamilelikte kafalarda en çok soru işareti yaratan durumlardan biri de gebelik döneminde tatile çıkılması. Gebelik dönemindeyken tatile çıkmaya ya da seyahat etmeye karar verdiğinizde ilk önce doktorunuzla görüşerek gerekli bütün tetkik ve kontrolleri yaptırmalısınız. Orda karşılaşacağınız herhangi bir problem için gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra bütün raporları, kan grubu kartınızı, bebeğin ultrason görüntülerini yanınıza almalısınız.
Gebeliğin ilk 3 ayında düşük tehlikesi fazla olduğundan uzun seyahatler önerilmemektedir. Yine gebeliğin 32. Haftasından sonra da erken doğum meydana gelebileceğinden dolayı seyahat sakıncalıdır. Ayrıca tatil için bir sakınca görülmediyse hijyen ve aşırı sıcaktan dolayı tropik bölgelere yapılan tatiller uygun görülmemektedir.
Gebelikte Seyahat Esnasında Alınacak Önlemler
Eğer araba ile seyahat edecekseniz mutlaka emniyet kemerinizi takmalısınız ve 3 saatte bir mola vererek 15 dk’ da bir kısa yürüyüşler yapmalısınız. Bu kan dolaşımınızın düzenlenmesini sağlayacaktır.
Otobüs ile seyahat ediyorsanız koltuğunuzu iyi seçmelisiniz. Pencere kenarı yerine koridor kenarını tercih etmelisiniz. Bu güneş ışınlarından korunmanızı daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Otobüs molalarında yürümelisiniz. Eğer otobüs çok mola vermiyorsa yolun uygun olduğu durumlarda 1-2 dk boyunca ayakta durmalısınız.
Seyahat için hava yolunu seçtiyseniz 28. Haftaya kadar istediğiniz hava yolu şirketiyle uçabilirsiniz. Ancak bunun için de doktor raporu gerekmektedir. 28. Hafatadan sonra genellikle uçuş şirketleri gebe kadınları uçağa almamaktadır. Ancak bazı kuruluşlar 36. Haftaya kadar doktordan alınmış uygundur raporu ile gebe kadınların uçağa almaktadırlar.
Dar koltukta uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız. Bol sıvı tüketmeli ve oturduğunuz yerden bacak ve ayak egzersizleri yapmalısınız. Yolun uygun olduğu durumlarda koridorda kısa yürüyüşler yapmalısınız.