Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Bebek bakımının en kolay tarafı, beslenmedir. Belli bir beslenme düzenine uyum sağlayabilen bebekler, bu beslenme düzeninde, belli bir yaşa kadar devam ederler. Bebek bakımında en zor durumlardan bir tanesi ise, kabızlık sorunudur.
Bebeklerde, bağırsaklar ve sindirim sistemleri tam olarak gelişmediği için, belli bir yaşa kadar yalnızca anne sütü ile beslenirler. Bu yüzden dışkılama düzenleri belli bir periyot halinde gelişir. Ancak bebeklerin bir süre dışkılama periyotları dışına çıkması, ebeveynleri endişelendirebilir. Aslında bu durum normaldir. Normal olmayan durum ise, bu durumun uzun sürmesidir.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Normal bir bebek; 4 ay boyunca, günde 3 ya da 4 kere dışkılar. Bu durum bebeğin normal bir dışkılama düzenine sahip olduğunu gösterir. Ancak bu durumun tersi uzun bir süre yaşanırsa, kabızlık problemi ortaya çıkmış demektir.
Bu durumun nedeni, sindirim sistemindeki problemden kaynaklanır. Genelde, bebeğin dışkısının, ufak ve sert topaklar halinde olması, kabızlık belirtilerindendir.
Bebeklerde Kabızlık Tedavisi
6 aydan küçük bebekler için tedavi, lifli gıdalar ve beslenme düzeninin değiştirilmesidir. 6 aydan büyük bebekler için ise, püreler ve armut gibi meyveler ile sorun çözülebilir.