Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerin ilk aylarda yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan gaz sancısı, onlar için acı verici bir durum olduğu için sürekli olarak huysuzlanmalarına ve ağlamalarına sebep olur. Bu da anne ve babanın zorlu bir süreç yaşamasına, bebekleri ağladığında çaresiz kalmalarına sebep olabilir. Fakat doğru önlemler alındığında bebeklerdeki gaz sancısını gidermek sanıldığından daha kolaydır.
Öncelikle Gaz Sancısı Önlenmeli
Bebekler dördüncü aya kadar gaz sıkıntısı yaşarlar ve bu durum, genelde akşama doğru başlar. Bunun en büyük sebeplerinden biri, bebeklerin beslenirken ağızlarına hava kaçmasıdır. Dolayısıyla bebek emzirilirken, göğüs ucunun tamamen bebeğin ağzına girdiğinden emin olunmalıdır. Aynı şekilde biberon ile beslenen bebeklerin de dışarıdan hava almaması sağlanmalıdır. Ayrıca biberonun deliğinin büyük ya da küçük olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi durumda bebek, yine hava yutabilir ve bu da gaza sebep olur.
Biberondaki süt bittikten sonra bebeğin biberonu hala emmesine izin verilmemeli, bunun yerine emzik verilmelidir. Ayrıca satın alırken emziğin ucuna dikkat edilmelidir. Bebeğin mümkün olduğunca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Çünkü mamalar, bebekte gaz oluşumuna sebep olur.
Emzirme aralıkları, iki saatte bir olacak şekilde ayarlanmalıdır. Saat başı emzirmek, yine gaz oluşumuna sebep olabilir. Her beslenme sonrasında ise bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalıdır. Sancıların başladığı saatlerden önce bebeğe ılık bir banyo yaptırmak da oldukça faydalıdır. Bunun dışında, bebeğin bacaklarını pedal çevirir gibi hareket ettirilmeli ya da karnına masaj yapılmalıdır. Çünkü hareketsiz kalan bebeklerde daha çok gaz sancısı olur.