Horlama Nasıl Önlenir?
Horlama, bilindiği üzere daha çok erkeklerde görülen, uyku içerisinde nefes alırken, havanın dar bir alandan geçerken, çevresindeki yumuşak dokuların, titreşimleri neticesinde ortaya çıkan gürültülü bir durumdur. Horlama, yukarıda tanımda da yer aldığı üzere, havanın dar bir alandan geçmesi neticesinde ortaya çıkıyor. Bu durumun ortaya çıkmasında kişinin, ağız-kulak ve burun sağlığı, uyku pozisyonu ve tercih ettiği yastık seçimi etkilidir.
Psikolojik Etkileri Olan Horlama Nasıl Önlenir
Horlama eylemi, uyku içerisinde, uyuyan kişinin, istemsiz hali neticesinde gerçekleşir. Bu eylem, uyuyan kişiden ziyade, onun gürültüsü nedeni ile uyumakta zorluk çeken kimse tarafından sıkıntı ile karşılanır. Gürültünün oluşturacağı etki ile uyuyamayan eşin, uyku düzeni bozulacak, bozulduğu gibi, eşi ile de arasında soğuk rüzgârlar esecektir. Bu hali ile şunu ifade edebiliriz ki, horlama, kadınların en büyük kâbusudur.
Horlayan bir koca ile birlikte geçecek bir ömür, bazı psikolojik sorunların da ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu sorunların en temel nedeni, uyku düzeninde ki bozulmalardır. Bu bozulmalar, zamanla çiftleri birbirinden uzaklaştıracak, bu uzaklaşma, bir zaman sonra odaların da ayrılmasına da neden olacaktır.
Sadece ortaya çıkardığı sesle kalmayan horlamanın, horlayan kişide oluşturduğu ciddi zararlar da söz konusudur. Bunun en temel zararı, ağızdan nefes almaktır. Ağızdan alınan nefes sonucunda, tüm bakteriler ve mikroplar ağız yolu ile vücudumuza girerler, burun yolu ile nefes almak bu nedenle önemlidir, burun kılları, mikropları ve bakterileri tutan özellikler sahip oldukları için, vücuda girişlerini engellerler. Bunun yanı sıra horlama ile birlikte kişi, daha fazla solunum yapmaya başlar, bu da bir zaman sonra dokularda yaşanacak bazı sıkıntıları da beraberinde getirir.