5 Soruda Neden Baş Dönmesi Yaşanır?
Baş dönmesi genel olarak hemen herkeste görülebilen ancak sık yaşandığında bir hastalığın habercisi olarak düşünülen bir durumdur. Pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan baş dönmesine dair bilmek isteyeceklerinizi 5 ana maddede topladık.
- Öncelikle baş dönmesinin sebeplerine değinmek gerekir. Baş dönmesi belirtilerinde sıklıkla baygınlık ya da bayılma hissi, zihinsel karışıklık, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı ya da kusma, göğüs ağrısı gibi semptomlar görülür.
- Neden kaynaklandığına değinirsek daha çok nörolojik rahatsızlıklar, kulak rahatsızlıkları, travmalar, psikolojik rahatsızlıklar denebilir. Ayrıca demir eksikliği, sıcak çarpması, düşük kan şekeri gibi nedenler de baş dönmesini tetikleyen unsurlar arasında sayılmaktadır.
- Baş dönmesi durumu daha çok orta yaş insanlarda görülmektedir. Yaşlılarda ise daha çok bir rahatsızlığın belirtisi olarak kendisini gösterir. İlaçların yan etkisi ya da fazla alkol tüketimi de baş dönmesinin nedenleri arasında sayılmaktadır.
- Baş dönmesi gibi durumlarda ilk olarak genellikle kulak enfeksiyonlarına dair testler yapılır. Bununla beraber denge testleri de baş dönmesinin nedenlerini araştırmak için yöntemlerden birisidir. Bilgisayarlı tomografi, röntgen, manyetik rezonans gibi tetkikler uygulanır. Bunlar ile nörolojik sorunların tespiti yapılmaya çalışılır. Ayrıca kalp sağlığı ile ilgili testler de baş dönmesinin nedenlerini araştırmak için yapılmaktadır.
- Baş dönmesinde uygulanacak tedavi yöntemi ise hastalığın sebebine göre değişecektir. Baş dönmesini azaltan ilaçlar, denge sağlamada yararlı olacak egzersiz ve terapiler tercih edilebilmektedir.